muszle nadziewane farszem z 3 rodzajów serów i grillowanymi warzywami.

Składniki na 4 PORCJE:

  • 18 muszli makaronowych
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 cebula szalotka pokrojona na grube paski
  • 1/4 dużej cukinii
  • 2 kulki mozzarelli
  • 50 g sera feta
  • 2 łyżki mascarpone
  • oliwa z oliwek
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz, suszone oregano


sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów pelati, pokrojonych i bez skórek
  • 2 łyżki wywaru drobiowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 pokrojona ostra papryczka chili


Przygotowanie:
FARSZ

Cukinię pokroić na 0,5 cm plastry, papryki na kawałki, a cebulkę w grube paski. Grillować wszystko razem na dużej patelni grillowej. Następnie pokroić wszystko na mniejsze kawałeczki, dodać sól, pieprz, 2 łyżeczki oliwy z oliwek oraz 1 łyżeczkę oregano i wszystko razem wymieszać. Następnie dodać ser mascarpone, ser feta oraz ser mozzarella.

PRZEPIS:
Do niedużego rondelka wrzucić całą puszkę pomidorków pelati. Dodać papryczkę chili, 1 łyżkę oregano, 2 łyżki wywaru drobiowego, 1 łyżkę oliwy z oliwek i na wolnym ogniu przez ok. 30 minut gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Odstawić... Do naczynia żaroodpornego wlać cały sos i umieścić w nim muszle nafaszerowane uprzednio przygotowanym farszem. Można opcjonalnie dodać jeszcze kilka pomidorków truskawkowych przedzielonych na pół. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok 20-25 minut. Można wcześniej całość skropić odrobiną oliwy z oliwek :))


foto: Michał Falkiewicz